bericht uit Bergville
Hallo lieve vrienden en familie,
We vertrokken uit Ladybrand met lekker zonnig weer richting de Zuidelijke Drakensbergen. De route gaat over een fantastisch mooie weg langs de grens met Lesotho. Prachtige uitzichten op kleurijke bergen. We rijden door een nationaal park waar we veel bles of springbokken zien. Er zijn veel soorten en het is best lastig om vast te stellen welke we zien. Ook zien de het Swartwildebeest. Een vreemd beest, heeft wat van een rund en een paard. Maar vooral het uitzicht op de bergen is mooi. We zijn geeindigd bij Amphitheater backpackerslodge. We hebben ons tentje opgezet en kijken vanaf het campingveld op de Drakensbergen. Het ligt 22km van Bergville en alle faciliteiten zijn aanwezig. Zelfs een zwembad, sauna, jacuzzi, bar, restaurant, lekkere zitjes. We zijn hier 3 dagen gebleven. Met een gids zijn we een dag naar een dorpje in Leshoto geweest. De backpackers sponsoren daar een basisschool en om de dag is er een tour. Zij zijn de enige die dit dorp georganiseerd bezoeken. De gids, Adrian, is prettig gestoord, een muziefreak en hij vertelt veel verhalen. Ook deze gids wil vooral de positieve kanten van zijn land sinds de democratie laten zien. Het is 2 uur rijden over beroerde wegen. We krijgen stempels in ons paspoort als we de grens overgaan. Leshoto hoort bij de 3 armste landen ter wereld en het hoogst gelegen als het gaat om bewoning. In het dorp is het leven nog heel traditioneel. Ronde huisjes (dan kunnen de kwade geesten zich niet verbergen) met rieten daken. We krijgen uitleg over het leven hier van de onderwijzer. We zien het land geploegd worden met ossen, voor aardappelen. Vrouwen koken centraal voor iedereen. Hier lijkt het leven simpel. We wandelen een klein uur omhoog naar een grot waar enkele schilderingen zijn en eten daar ons lunchpakket. Terug in het dorp proeven we het zelfgemaakte bier (melig en niet lekker) en hun dagelijkse kost, gekookt maismeel (polenta) met wilde spinazie, met knoflook en gekruid. Eten met je hand en wij vonden het erg lekker. Daarna bezoeken we ook hier een genezer. En hij vertelt over zijn roeping in zijn eigen taal (Sesotho) en de onderwijzer en gids vertalen. We zijn met 7 toeristen, 2 duitsers, 2 fransen, een jamaicaan en wij. Een klein groepje dus. Een interessante dag en de zon scheen volop.
D
e 2e dag hebben we, met dezelfde gids, een trek gemaakt in het Natal NP. Ook nu weer 2 uur rijden deels over beroerde wegen. We maken hier, met een groep van zo'n 12 een van de 10 mooiste dagtocht. Naar de bovenkant van de Tukela waterval. Vanaf 2500m naar 3100m. Eerst zigzaggend rustig stijgen, dan 200m stijle klim met handen en voeten door een smalle kloof. Lunch op een plateau op 3100m waar we beloond worden met 2 zwevende lammergieren. Ook hier heeft Adrian een verhaal over, maar als we al zijn verhalen vertellen wordt dit een heel lang verhaal. We wandelen verder over een groot plateau naar de bovenkant van die waterval. De 2e hoogste ter wereld, of de 4e, dat is maar hoe je het uitlegd. 950 m verval (2e) een diepte!!! Vreselijk. Na 300 m raakt het water de rotsen, dus 650m vrij verval (4e). Vandaar lopen we weer over het plateau en komen bij 2 ladders verticaal langs de berg. De eerste is 15m, de 2e is 25m, best heftig. Maar van Adrian krijgen we alle tips zodat we de kloof en de ladders veilig omhoog/omlaag gaan. Daarna is het deel zigzag terug naar het busje. Een geweldige tocht, totaal ruim 6 uur en we voelen dat best wel. De dag begon bewolkt, later zon en veel, heel veel wind waardoor het koud was, jassen aan dus. De 3e dag rijden we met eigen auto het NP in om nog een korte wandeling te maken naar een grot met schilderingen gemaakt door de San en een waterval. Daar komen we veel bavianen tegen. Echt heel dichtbij, 3 meter voor ons op het pad zat moeder met kind. We wachten maar tot ze verder trekt. Een hele groep bavianen kruist al etend van planten ons pad. Na de middag hebben we ons gesettled in een zitje bij de backpackers, lunch, lezen, dit verhaal schrijven en zoeken naar onze volgende stop. We hebben ons hier uitstekend vermaakt. Het eten, keuze tussen vlees en vegatarisch, met voor- en nagerecht was erg lekker en leuke mensen ontmoet. Kortom een topper!
Tot het volgende bericht en groetjes van ons, erwin en hanneke
Bericht uit Ladybrand
Lieve familie en vrienden,
Na Tsitsikamma zijn we naar Addo NP gereden. Op 7km vanaf de hoofdingang hebben we een kamer in een hostel. We boeken een game-drive met gids voor de volgende dag in het park. Om 9 uur vertrekken we met nog 2 toeristen uit duitsland. Het is een bewolkte dag en hooguit 15°C. Best fris dus. Maar we hebben ondanks het weer een geweldige dag gehad. Conrad, de gid, was erg goed. Rustig, met humor en hij wist veel te vertellen. Hij is ook een vogelliefhebber, dus dat sprak mij wel aan. Ook de duitse jongens waren geschikt en hadden humor. We hebben best wel lol gehad. De lunch had Conrad verzorgd. Een simpele braai op de picknickplaats in het park. Worsten, kippepootjes, salades en broodje. Smaakte prima. En dan dat park, dat is groot, heuvelig en begroeid met lage bossages en ook open terreinen. En het is absoluut niet druk. Het heeft hier de afgelopen 6 weken veel geregend en het gras is groen en er bloeien veel bloemen. We zien heel veel olifanten, misschien wel 100 van de 600 die in het park leven. Verder zebra's, kudu's, hartedieren, impala's, wrattenzwijnen en een enkele buffel. De leeuwen, er zijn er 12, laten zich niet zien. En ook geen luipaard, die is so wie so heel lastig om te zien. Maar we hebben zeker genoten en de dieren heel dichtbij kunnen zien. Vooral de olifanten zijn erg relaxed en lopen gewoon langs je auto, heel bijzonder. Sommige hebben een jong. Er zitten hier ook veel vogels, we zien er enkele. Maar het weer is best guur en daardoor zien we er niet zo heel veel. Om 6 uur rijden we het park uit terug naar de lodge. We drinken met de twee duitsers een paar biertjes, kletsen nog wat en bestellen wat te eten. We hebben nu dus 2 van de big5 gezien. Maar we krijgen nog meer parken, dus wie weet.
De volgende dag vertrekken we naar Graaf Reinet, een plaats in de Grote Karoo. Het is een halve dag rijden en of we daar overnachten weten we nog niet. Het weer is iets beter. We zien al snel Bavianen, maar ook een groep andere apen (blouaap) langs de weg. We rijden een bergkam over de Karoo in en de temperatuur stijgt snel naar 23°c. We rijden over een immens grote vlakte en we zien groepen springbokken. Het landschap wordt steeds droger. Als we in Graaf Reinet uitstappen is het daar 33°c! We lunchen daar en lopen een uur rond en besluiten om nog door te rijden naar Nieu Bethesda te gaan. Die plaats tipte de barman gisteravond en ligt op onze route. Het landschap wordt weer bergachtig en via een prachtige weg komen we in het dorp aan. We vinden snel een b&b en bezoeken hier het fossiel museum. Hier heeft de grootste fossielvinder ter wereld gewoond, James Kitching. In de rivier wordt nog steeds veel gevonden als die droogvalt, en dat is nu het geval. Die fossielen zijn 253 miljoen jaar oud. Zijn werk wordt voortgezet door 3 afrikanen. We krijgen uitleg in het museum en ook bij de rivier. Bij de info tippen ze ons om te gaan eten bij aantie Eveline, in de township, voor de experience. Dus dat gaan we doen. Hier is het een paar dagen snikheet geweest en dat houdt nu op. De donkere lucht voorspelt niet veel goeds. En inderdaad komt de regen met onweer. Als we om 7 uur naar de township lopen, 15 minuten is het net bijna droog. Aantie verwelkomt ons hartelijk met een knuffel en ze heeft het eten al klaarstaan. In een kleine "aanbouw" staan 3 tafels. Er liggen fotoalbums en boeken waarin ook haar bezigheid in de township is beschreven. Ze is 64 en heeft 4 adoptiekinderen, lagere school leeftijd. Die kinderen zingen tijdens het eten 3 liedjes voor ons. Kerkliederen en vol overgave. Het eten smaakt best. Wel 8 gerechten, heerlijke broodjes (vetkoek), kip, sla, gele rijst, aardappel, pompoen, stoofvlees (waar erwin helaas 2 splinters glas in aantrof.....) en zowaar hutspot. Zelfgemaakt gemberbier zonder alcohol. En het regent pijpestelen! Dat werd dus in het stikkedonker (met zaklamp) over modderwegen teruglopen, de heuvel af naar het dorp. In dit dorp zijn alle straten onverhard, er is geen straatverlichting. Maar het is hier veilig, anders zouden we dit niet zo doen.
De volgende dag staan we vroeg op, we hebben een lange rit, ca 600km, voor de boeg dwars door de Grote Karoo. De eerste 20km onverhard, glibberen over de modder vanwege al die regen. Die polo heeft wat te verduren en ziet er weer niet uit. Het is helaas de hele dag bewolkt en droog tot de laatste 150km. Het is max 20°c vandaag. We rijden over een giga kale vlakte op zo'n 1500m met bergen omzoomd met ook weer vlakke toppen. Vooral schapen en koeien. Bij Bloemfontein slaan we rechtsaf richting Lesotho. Daar begint het dus weer te plenzen. Het landschap wordt wat groener, veel landbouw. Ons eindpunt is Ladybrand net voor de grens. We vinden snel een mooie guesthouse. De mensen hier zijn heel blij met die regen maar wij niet. We willen naar de Drakensbergen en wandelen en als het zo nat blijft is het maar de vraag of dat gaat lukken. Jullie gaan het horen,
Liefs van ons, erwin en hanneke
Bericht uit Tsitsikama nationaal park
Hallo lieve mensen,
De dag bij Oudtshoorn klaarde het weer goed op, nog wel wat wolken maar steeds meer blauwe lucht.
Gelukkig maar want met slecht weer hadden we toch pech gehad omdat de pas dan niet te doen is. Maar eerst bezoeken we een struisvogelfarm. We komen precies op tijd, er start net een rondleiding. Het is leuk en interessant. Deze farm is opgezet voor toeristen. Maar rondom Oudtshoorn zitten veel bedrijven vooral voor vlees, maar ook van het leer worden mooie spullen gemaakt. Vroeger was het uitsluitend voor de veren, modeindustrie. Van de veren worden nu plumeaus gemaakt en boa's voor carnaval. En die vogels zijn heel groot, dat valt op als je er naast staat. Maar wij zien ze toch liever in de natuur. Daarna rijden we door naar de Canga grotten. Die horen tot de mooiste en mag je niet missen. En dat beamen we. We zien eerst een film, geproduceert door, jawel Endemol. Er zijn 4 grotten ontdekt maar er kunnen er best meer zijn. Grot 3 en 4 zijn, nadat die film is gemaakt weer afgesloten. Dan gaan we de grotten in. We doen een zgn adventure tour. Tja, dat betekent door heel nauwe gangen en spleten. De zalen zijn prachtig, mooie stalagmieten en stalagtieten en rotsformaties, allemaal limestone. Op het eind moeten we door de "schoorsteen", 3,5 meter omhoog op eigen kracht en dan nog door de "postbus", liggend op je rug. Na dit avontuur gaan we de Swartbergpas over. Een onverharde weg die kronkelt naar 1600m en met fantastische uitzichten. Terug rijden we over Meiringspoortpas mooie gekleurde rotsen en een waterval van 60m. De Kleine Karoo is echt heel erg mooi.
De volgende dag vertrekken we uit ons leuke chaletje. Erwin spoelt eerst de auto af want die ziet er niet uit! De lucht is nu weer helemaal strakblauw. Korte broek kan weer aan. En met volle tank rijden we de Karoo uit. We rijden overigens in een blauwe polo en links. De wegen zijn goed, overzichtelijk en je ziet de mooiste landschappen aan je voorbij gaan. Elke dag zien we wild, bavianen, soorten bokken of hertjes, soort wezel, schildpadden en veel vogels. En dat is geweldig mooi. Wij gaan weer naar de zuidkust, Mosselbaai. Vanaf daar volgen de de gardenroute tot Port Elisabeth. Vooral het stuk tussen George en Plettenbay is erg mooi om te rijden. We slapen in Knysna nadat we een kleine wandeling gemaakt hebben in het Wilderness NP. Dat was gelijk flink steil omhoog en naar een waterval. De volgende dag bezoeken we daar een township waar de Khosa mensen wonen. Dit is een van de volken van Zuid Afrika. Een bewoner leidt ons daar rond. Hij vertelt veel over hoe het vroeger was en hoe het leven er nu is. Dat is dus echt wel veel beter geworden. Elke township heeft een legaal en illegaal deel. In het illegale deel zijn de huisjes zeer klein en gammel, geen water en electriciteit. De mensen daar staan op een wachtlijst om in het legale deel te gaan wonen. Dat zijn stenen huizen die door de regering gebouwd worden en waar de bewoner dan eigenaar van wordt. Verder zijn er alle voorzieningen. Scholen, ziekenhuis, brandweer, noem maar op. Hier wonen 41.000 mensen. We kunnen in een illegaal en legaal huis kijken, de bibliotheek en praten met een genezeres. Zij geneest mensen met kruiden die ze zelf plukt. Er staan er wel 100. We kunnen haar alles vragen. De man die ons rondleid is hier zelfs een b&b begonnen 5 jaar terug. Dat gaat nu aardig lopen. Hij wil in de toekomst mensen op de fiets gidsen. Mooi om te zien en horen hoe de mensen hier werken aan een beter bestaan. Uiteraard is Mandela degene die dit voorstond. Nou genoeg hierover.
We zijn verder gegaan naar het Tsitsikamma NP. Hier verblijven we 2 nachten in het park. Ook weer een mooie kamer met een uitzicht vanaf ons bed op de bergen. We kunnen hier ook aanschuiven bij het avondeten, ze koken heerlijk. We maken een lange dagwandeling met veel afwisseling. Eerst door de bush afdalen en dan langs de lagoon tot aan de indische oceaan. Een km langs het strand en daar is een leuk terras waar we pauzeren en salade eten, met knoflookbrood erbij. We lopen verder langs de kust en over rotsen naar een volgende lagoon. Dit kan alleen bij laag water, dus bij het terras hebben we gevraagd of we nog op tijd zijn. 2 uur voor hoog tij heb je nodig. Vanaf daar gaat het weer omhoog de bush in en een uur later staan we bij de auto. Moe en voldaan zitten we nu bij de lodge op een groot terras met uitzicht op de bergen aan een verdiend flesje bier. Morgen gaan we weer door, verder langs de garden route en dan naar Addo NP.
Jullie horen weer van ons. Lieve groeten, erwin en hanneke
Bericht uit Oudtshoorn
Hoi lieve luitjes,
Stellenbosch is een behoorlijk grote stad met een grote universiteit. Veel toeristen en veel jonge lui. Stellenbosch ligt in een vallei waar de afrikaanse wijn wordt verbouwd. We verkennen de stad met een stadsplattegrond waarop alle bezineswaardige kaap hollandse gebouwen staan. Aardige pandjes kan ik wel zeggen. Erg leuk is Oom Samie se Winkel, waar alles wordt verkocht, kitch, antiek, kruiden, wijn etc. Verder heel veel soevenierwinkels, restaurants, terrasjes. Als we genoeg gezien hebben wandelen we naar een wijn estate. Een prachtig pand en we gaan er natuurlijk wijn proeven en lunchen. Uiteraard met alle uitleg erbij. Heerlijke wijnen en we zitten op een heerlijk terras. Daarna nog een rondleiding door de wijnkelders. Wat niet onvermeld mag blijven is dat de bediening in restaurants, winkels enzo bijzonder vriendelijk is. Geen chagrijnig gezicht. En het eten is elke dag helemaal oke. Heetlijke visgerechten en ook de Boboti, een afrikaanse gehaktschotel, is lekker. Op de 2e dag maken we een rondrit over 4 passen, door de wijnstreek en fruitteelt. Je hebt er prachtige uitzichtpunten. Ook zien we bavianen langs de weg. Via Franshoek en daar kijken we ook even rond en drinken koffie. Dit is de plek waar eind 17e eeuw franse vluchtelingen neerstreken met een paar wijnstokken. Dat is dus een groot succes geworden. 150 wijnhuizen zijn er alleen al rond Stellenbosch. De franse regels gelden hier niet, maar dat maakt ons niet uit en de wijn smaakt er niet minder om.
Na 2 mooie zonnige dagen gaan we door naar de zuidkust. Het is een bewolkte dag met af en toe wat regen. We rijden over de Whale Coast road en stoppen bij Bettie's Bay. Daar bezoeken we een kolonie afrikaanse puinguins, 2000 broedparen en totaal bijna 6000! Deze puinguin zit hier het hele jaar. De jongen gaan weg en komen dan 2 jaar later weer hier om te broeden. We zien ook klipdassie's met jongen. Hartstikke leuk! We rijden verder en stoppen in Hermanus dat aan een baai ligt waar walvissen zitten met jongen. We zien ze vanaf de kade liggen. Wel vier, de southern right whale. Er staan hier dan ook veel toeristen te kijken. We lunchen op een terras met uitzicht op die baai en walvissen. Geweldig. Als we weggaan zien we 2 walvissen superdicht op de kant liggen. Daar lopen we naar toe voor foto's. En we hebben geluk dat het droog is zowel bij de pinguïns als hier bij de walvissen. We rijden verder. Ons einddoel is Agulhas, het uiterste zuidpuntje. Erwin heeft daar wat mee. Altijd wil hij naar zgn lands-ends. Maar het gaat nu echt regenen en ook houdt het asfalt op. Wel 80km over natte gravelweg/modderweg. Maar we komen er, dwars door het NP Agulhas waar we kraanvogels zien. De auto was nog schoon! Om 5 uur komen we er aan en we vinden een cottage om te overnachten. Het dorp stelt niet veel voor, een vuurtoren, een winkel, wat huizen en 3 restaurantjes (gelukkig). We gaan eten in Seagull, we zijn de enige gasten en eten een heerlijk visplateau voor de open haard! Jawel, het is hier nederlands weer, wind en regen. We hadden het niet voor mogelijk gehouden, maar ook dit is Afrika. De volgende ochtend gaan wd eerst naar dat uiterste zuidpunt, ca 1km verder. Het is flink bewolkt, wind en niet wat we dachten. Geen 2 oceanen die tegen elkaar botsen, zoals je wel boven Denenmarken hebt bij het Skagergat. Kennelijk is het gewoon een bedachte grens. De golven gaan 1 kant op, lachen. Maken wel de foto op die grens! We hebben een flinke rit voor vandaag, naar Oudtshoorn in de Kleine Karoo. Een mooie rit, zeer afwisselend landschap. De wegen zijn goed, 2-baans en je mag 100 of 120km/uur. Vanaf de kust door een vlak landschap naar heuvels. Zowel de west- als oostkaap zijn begroeid met fijnbos, een struikgewas dat veel soorten kent. Verder rijden we door landbouwgebied, graan, hooi en ook koeien en schapen. De Kleine Karoo is prachtig, glooiende heuvels en ook grillige bergen in mooie kleuren. We volgen route 62, geinspireerd op route 66 in Amerika. Af en toe passeren we een dorp, vaak zie je dan 2 delen, een townschip waar kleine huisjes dicht op elkaar staan en iets verder een luxer gebeuren. Verschil tussen arm en rijk(zwart en blank) is goed te zien. We zijn allebei de autobiografie van Nelson Mandela aan het lezen, dan lijkt er nog niet veel veranderd, toch is dat wel het geval. Verder zien we onderweg veel vogels. We staan stil bij wevernesten en zien die mooie gele vogels hun nesten bouwen. Ook zien we weer een baviaan en enkele marters (of zo). De Karoo is eerst nog een wijnstreek, fruitteelt en hier zijn de struisvogelboerderijen. Het is een bewolkte dag en dat is niet volgens de boeken, hier hoort het strakblauw te zijn! Soms piept de zon er ff door. In Oudtshoorn vinden we een zgn ensuite bij een hostel. Het is gebouwd als een soort rondeel, eigen chaletje met keuken en zo in een mooie tuin. Vanavond hebben we struisvogelsteak gegeten met een heerlijke rode wijn uit deze streek. We dachten dat het op kip zou lijken maar het is heel anders, een biefstukstructuur met een heerlijke smaak en lekker mals. Morgen verkennen we hier de streek
Lieve groeten van ons, Erwin en Hanneke
Bericht uit Stellenbosch
Hoi lieve vrienden en familie,
Vanuit kaapstad hebben we het schiereiland Kaap de Goede Hoop verkend. Dit maakt deel uit van NP de Tafelberg. We rijden een mooie slingerweg langs de westkust, met prachtige uitzichtpunten, steken door naar de oostkust en stoppen in Simonstown waar we onze spullen in een hostel droppen. We lunchen en rijden dan langs de oostkant van het schiereiland door naar het uiterste zuiden, Kaap de Goede Hoop. We wandelen daar van de oostpunt naar westpunt en terug. Het waait giga hard, flinke golven. Er liggen zeerobben en er lopen 3 struisvogels met 1 jong. Ook zien we een grote marmot en een paar steenbokken. Het is een weids landschap dat vol staat met fijnbos en mooie bloemen. En we zijn hier niet de enige toeristen. Iedereen maakt een foto bij het bord, wij ook. Terug in Simonstown zien we de kolonie zwartvoet pinguins. We eten 's-avonds fish en chips met uitzicht op de haven. Het is hier nog erg rustig, slechts 3 tafels bezet.
Voordat we de volgende dag het schiereiland verlaten bezoeken we eerst nog een van de mooiste botanische tuinen van de wereld, Kirstenbosch. Een 36ha grote tuin gelegen tegen de Tafelberg. De tuin heeft meer dan 9.000 soorten en je moet hem gezien hebben. We wandelen er de Heritage route, ca. 2 uur. Heel mooi opgezet. Je loopt ook een stuk door de boomtoppen en er is een beeldentuin.
Dan rijden we via Kaapstad langs de westkust naar het noorden, tot Langebaan. Daar hebben we een b&b die gerund wordt door twee oudjes, hij is 82. Langebaan is een klein maar ruim opgezet dorp. Mooie huizen en het is er veilig. Het ligt tegen het nationaal park West Coast. In dit park brengen we een hele dag door. De dag begint met regen, in Afrika! Gelukig niet heel lang en 's-middags weer zon. Nadat we het infocentrum bezoeken maken we er eerst een wandeling van 3 uur. We struikelen zo'n beetje over de schildpadden. 4 soorten zijn er maar liefst. Ook zien we een duiker, een klein hert dat gaat liggen als ie je ziet en als je te dichtbij komt spurt ie weg en staat wat verder weer stil en kijkt je aan. Daarna rijden we met de auto van kijkhut naar kijkhut/plaats. Het is een prachtig park aan de oceaan en met een lagune, met bosjes begroeide heuvels en open vlakten. Vooral heel vogelrijk, veel flamingo's. Maar we zien ook elanden, bonte bok, steenbok, slangen en in een kijkhut loopt een gestreepte muis. Om half 7 verlaten we dit park en rijden naar een restaurant aan de lagune waar we heerlijke vis eten
De volgende dag rijden we verder noordwaarts deels langs de kust. We passeren vissersdorpen en stoppen bij Lambert Bay. Daar zien we een kolonie jan van genten, wel 6000 broedparen op een grote rots. Elke vogel broed 1 ei uit, net als een puinguin tussen de poten. Prachtge vogels en we zien ze van nog geen 10 meter afstand. En daarachter liggen zo'n 2500 zeerobben, als het in november volle maan is dan werpen ze hun jongen, dat is over een paar dagen. De kolonie puinguings is al weg, opgegeten door die zeerobben wordt gezegd. Hopelijk niet allemaal. Dan rijden we terug naar het zuiden, langs de Cederbergen naar Stellenbosch. Het is hier warm weer, strakblauwe lucht en er staat een beste wind. In Stellenbosch blijven we 2 volle dagen. We hebben een mooie kamer in een hostel 15 minuten lopen naar het centrum.
Tot het volgende bericht en lieve groeten van ons,
Erwin en Hanneke
Bericht uit Kaapstad 2
Iieve mensen,
3 volle dagen Kaapstad en wat hebben we genoten en veel gezien. We hebben een 2 daagse ticket gekocht voor de hop on-hop off bus. Daarmee konden we alle 3 de tours bereizen, rood, blauw en geel. Het is een perfecte manier om je hier te verplaatsen. De afstanden om te lopen zijn behoorlijk en niet alle wijken zijn veilig voor toeristen. Daarbij is ook een toer met een gids door het centrum inbegrepen. Daar zijn we dus mee begonnen. De gids vertelt in vogelvlucht de geschiedenis en laat de belangrijkste plaatsen zien in het centrum. Vervolgens zijn we naar district six gereisd en daar het museum bezocht. District six is in de jaren 60 door bulldozers afgebroken omdat het een wijk voor de blanken moest worden. Na de nodige petities is het weer deels opgebouwd en is et weer een wijk van de "coloured people". Het museum is gehuisvest in een kerk en opgezet door de locals. Het geld wordt dan ook lokaal gebruikt in die wijk. Het museum heeft veel foto's en verhalen verteld door de mensen die er gewoond hebben en nog wonen. Verder wat oude snuisterijen. Ook hebben we de Bo Kaap bezocht, een wijk waar de zgn Cape Maleier wonen, dit zijn de slaven die vooral uit Indonesie en Sri Lanka/India zijn gehaald en hier hun wijk hebben. Na afschaffing van de slavernij in 1834 zijn de huisjes hier in de mooiste kleuren geschilderd. Dat was daarvoor verboden. Een leuke wijk om door te wandelen. Kaapstad is een levendigd stad, in het centrum treden her en der straatmuzikanten op. Er js een leuke markt met mooie handgemaakte soevenirs. We gaan gelijk overstag. Ook deze 1e dag heel veel wind (en veel zon), maar de lift naar de tafelberg is daarom wel gesloten. De volgende dag is de wind gaan liggen. We kunnende tafelberg op! Dat willen we gelijk doen dus we kopen kaartjes en nemen de rode lijn er naar toe. Er is een giga rij, wachtijd zeker 2uur! Zondag en de berg is een paar dagen gesloten geweest. We besluiten om eerst een township te bezoeken en na 4 uur omhoog te gaan. Maar dat heeft heel veel reistijd gekost. Het is erg druk in het verkeer. We moeten van de rode lijn over naar de blauwe en dus weer helemaal rond. Maar we halen het. Met een gids bezoeken we een township en dat geeft wel een indruk van hoe veel afrikanen hier moeten leven. Een deel is stenen huisjes, dat is legaal. Maar een heel groot deel is illegaal, krotten van golfkarton. In de kerk is een dienst aan de gang. Er zijn veel lokale initiatieven. Zo werken hier een aantal mensen in een fabriekje waar ze van gebruikte theezakjes kaarten maken. Het geld voor de gids wordt ook in die gemeenschap besteed.
Zo tegen half 5 gaan we dan de tafelberg op. Vandaar heb je een fantastisch uitzicht over de stad en richting Kaap de Goede Hoop. We wandelen er wat rond. Het is er nog steeds druk, maar nu is de wachtrij naar beneden, dus toch nog aansluiten...We sluiten de dag af met paella en een fles witte wijn. Niet verkeerd.
De laatste dag in Kaapstad bezoeken we Robbeneiland, waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen heeft gezeten. Het eiland ligt 10km uit de kust en is maar 13km2. Een half uur met de boot. We zien enkele zeerobben zwemmen en je hebt een mooi zicht op Kaapstad met de Tafelberg. Het is helaas bewolkt en een stuk frisser. Op het eiland krijgen we eerst een rondrit per bus. We stoppen bij een Leprabegraafplaats uit de engelse tijd, in een kleine moskee ligt een keizer uit indonesie begraven uit de hollandse tijd. Het eiland is altijd al een verbanningsoord geweest. Er staan tanks en bunkers uit WOII , er neer gezet maar niet nodig geweest. Ook ligt er een gangenstelsel uit die tjjd. Nog niet open voor publiek. En dan bezoeken we de gevangenis en de cel waar Mandela heeft gezeten, geisoleerd. De gids heeft hier zef ook gevangen gezeten. Op het eiland wonen 200 mensen, families van gevangenen en bewakers die hier gidsen en het verhaal van de apartheid vertellen. Het is heel indrukwekkend en toch ook inspirerend. Terug in Kaapstad vertoeven we nog wat aan de Waterfront en wandelen weer via Greenpark terug. Zojuist gegeten bij een koreaans restaurant, erg lekker. Morgen halen we eerst de huurauto op, daarna nog ontbijten in de tuin hier bij Ralph en dan verlaten we Kaapstad en gaan eerst naar Kaap de Goede Hoop: wordt vervolgd.
Lieve groeten en tot een volgend bericht.
Erwin en Hanneke
Bericht uit Kaapstad
Hallo lieve mensen,
We zijn weer op reis, dit keer Zuid Afrika. 5 volle weken reizen we rond en we starten in Kaapstad. Gisteren vlogen we om half 4 vanaf schiphol via Dubai naar Kaapstad waar van vandaag om half 12 geland zijn. Een goede vlucht met Emiraten in een grote airbus (dubbeldekker) tot Dubai en verder met een 777, ook geen kleintje. Met een taxi zijn we naar onze b&b the little lemon three gegaan. Het weer is heel lekker, blauwe lucht en zo'n 24gr. Niet verkeerd. Wel staat er een flinke wind. Na een kop koffie en een douche zijn we gaan wandelen. Ralph, de eigenaar van de b&b geeft ons de tips wat wel en wat niet te doen. We zijn via de green garden, een botanische tuin, naar het lighthouse gelopen en vandaar langs de atlantische oceaan naar the Waterfront. Die flinke wind zorgde voor vette golven, soms over de kade. We zien de signal hill, the lion head en de tafelberg. Door de wind ligt er een wolk op, als een deken die rolt naar beneden. Erg mooi om te zien. The Waterfront is erg toeristisch, een uitgaanscentrum met veel eettentjes en straatmuziek en straatkoren. Heel relaxed. We hebben wat gedronken, verse dagvis (gele vinvis) gegeten en zijn terug gewandeld. In kaapstad blijven we de komende 3 dagen. En dan ff over the little lemon three. Een heel mooie b&b in rustige wijk langs de Atlantische oceaan. De kamer is prachtig, grote douche. Er is een mooie tuin met zitjes en een klein zwembad. Twee hondjes en ik zag al mooie tortelduiven met blauw? Zoek ik thuis op. Kortom een heerlijke plek om de komende dagen te vertoeven. Voor daarna is het nog een vraagteken waar we overnachten
We houden jullie op de hoogte van onze belevenissen.
Lieve groeten en tot het volgende bericht,
Erwin en Hanneke